Doctrine, documenten, data. Deze drie-eenheid is het onderzoeksonderwerp van Anna Beckers’ project CHAINLAW, dat door de Europese Onderzoeksraad wordt gefinancierd. CHAINLAW zal de basis leggen voor een regelgevingskader voor de sociaaleconomische instituties die samen de mondiale waardeketens vormen. In haar holistische benadering kijkt Beckers niet alleen naar de rol van handelspraktijken, contractvoorwaarden en de netwerken van auditors en certificeerders, maar ook naar transnationale juridische structuren en interventies van staten.
“Er is een kloof tussen mondiale governance en regelgeving. Er is geen wereldregering die wetten maakt en handhaaft om de wereldhandel te reguleren – en die komt er ook niet. In plaats daarvan hebben we een zeer complex bottom-up-systeem met verschillende wetgeving in verschillende landen. Daarbij komt dat transnationale wetgeving niet alleen door staten wordt gecreëerd; er is ook een zelfregulerend, autonoom, privaat systeem voor contracten en het beslechten van geschillen.”
Beckers heeft kritiek op geopolitieke onevenwichtigheden, op nauwe banden tussen de regelgever en de sector, op bedrijven die relatief kleine boetes begroten voor grote overtredingen, en op staatsbedrijven. Desondanks houdt ze vast aan een wetenschappelijke benadering. Ze wil eerst de dingen bestuderen zoals ze nu zijn, voordat ze de discussie aangaat over hoe regelgeving eruit zou moeten zien. Ze gaat uit van responsief recht, dat wil zeggen recht dat zo is ontworpen dat het reageert op het systeem dat het wil reguleren. Dit in tegenstelling tot een top-down en/of ideologische benadering.
Artikel op Maastrichtuniversity.nl.