De uitstoot van CO2 is volgens Gadi Rothenberg, hoogleraar heterogene katalyse en duurzame chemie aan de Universiteit van Amsterdam, “ieders langetermijnprobleem, maar niemands kortetermijnprobleem. Dat brengt met zich mee dat we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet zullen halen. Ontwikkelen en toepassen van duurzame technologieën blijft hard nodig. Maar we moeten ons ook voorbereiden op een wereld die 3 à 4 graden warmer zal zijn.”

“Om het doel van ‘Parijs’ daadwerkelijk te halen, moeten we tegen 2030 alle kolencentrales door emissievrije energiebronnen vervangen. Dat zal niet gebeuren. Ook al zou je besluiten om alle kolencentrales te sluiten, een 1:1 vervanging is simpelweg onmogelijk. Zonlicht en wind zijn gratis, maar de zon schijnt ’s nachts niet en het waait ook niet 24/7. Voor het vervangen van 1 TW kolenstroom is 3 TW wind of 7 TW zonne-energie nodig. De cijfers spreken niet in ons voordeel.”

“Het gezegde ‘alle kleine beetjes helpen’ gaat niet op bij klimaatverandering. De waarheid is dat je grootschalige problemen niet oplost met kleinschalige acties. Als alle grote landen zouden besluiten dat koolstofprijzen de werkelijke kosten van de uitstoot van CO2 moeten weerspiegelen, zou er iets kunnen veranderen, maar dit gaat niet gebeuren. We moeten ons realiseren dat we de doelstellingen van het akkoord van Parijs niet op tijd gaan halen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom moeten we niet alleen investeren in preventie, maar ook in aanpassing aan het leven in een wereld met gemiddelde temperaturen die aanzienlijk hoger zullen zijn dan pre-industriële tijden. Word wakker. Het is later dan je denkt.”

Opinie op Kennislink. Zijn stuk is gebaseerd op zijn artikel ‘A realistic look at CO2 emissions, climate change and the role of sustainable chemistry’ in Sust. Chem. Clim. Action (2023)  [Open Access]

 

 

Deel via: