Grensoverschrijdend gedrag op het werk heeft een grote impact, in de eerste plaats op het slachtoffer, maar ook op de professionele omgeving en gehele organisatie. De bestaande methodes volstaan niet altijd om problematisch, ongewenst gedrag snel te identificeren en aan te pakken. De nieuwe online screeningstool CHAT, ontwikkeld aan KU Leuven, wil organisaties hiervoor beter wapenen.

De voornaamste aanleiding voor pestgedrag op het werk blijkt ‘kwalitatieve jobonzekerheid’ te zijn. Werknemers vrezen dat de jobinhoud en arbeidscondities zullen achteruitgaan of zijn onzeker over de samenwerking met collega’s en leidinggevende. Die onzekerheid draagt bij tot een stresserende en competitieve werkomgeving die pestgedrag in de hand werkt en waarin het moeilijk is om dergelijk ongewenst gedrag aan te kaarten.

Andere belangrijke risicofactoren zijn sterke meningsverschillen tussen werknemers, hoge werkdruk en passieve leidinggevenden die niet of onvoldoende ingrijpen. “Pesterijen ontstaan dus niet zomaar”, zegt professor Baillien, gespecialiseerd in welzijn op het werk. “De grote aanjagers van ongewenst gedrag zijn wel degelijk in de werkcontext te vinden. Organisaties die werk willen maken van een gezond psychosociaal klimaat moeten deze risicofactoren dus snel proberen te identificeren.”

Baillien en haar collega’s ontwikkelden de Combat Harassment Tool, kortweg CHAT. De bevraging, die volledig digitaal verloopt, is wetenschappelijk gevalideerd en screent de belangrijkste risicofactoren van grensoverschrijdend gedrag op het werk. Via een automatisch gegenereerd feedbackrapport krijgt de werkgever een beter beeld van het sociaal klimaat binnen een bepaalde groep werknemers: de aanwezigheid van geweld, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook het type dader en mogelijke burn-outklachten die veroorzaakt worden door het ongewenst gedrag.

Interview met Baillien en meer informatie over CHAT op de site van de KU Leuven.

Deel via: