Kunstmatige intelligentie (AI) bestuderen, maar dan zoals de biologen dat deden met de exotische soorten die ze op hun expedities aantroffen. Dat zijn TU/e-onderzoekers Pei-Ying Lin en Janet Yi-Ching Huang van plan met de Mingler Scholarship van 10.000 euro die ze binnenhaalden. Deze subsidie, toegekend door de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie, is bedoeld voor projecten op het snijvlak van wetenschap en kunst.
Het project heet ‘Field Guide to the Artificial Intelligence Bestiary’ en zal resulteren in een interactieve veldgids, geïnspireerd op de historische bestiaria : rijk geïllustreerde boekdelen die zowel bestaande als fictieve diersoorten beschrijven. Deze nieuwe gids beschrijft echter geen mythologische wezens, maar hun hedendaagse – en even mysterieuze en fascinerende – tegenhangers: AI-systemen als Chat GPT, DALL-E en Midjourney.
Vroeger snapten mensen vaak niet wat ze zagen maar ze beschreven die zaken toch. “En we staan op hetzelfde punt als het om AI-systemen gaat”, beweren Pei-Ying Lin (1986) en Janet Yi-Ching Huang (1983). “We snappen hoe algoritmen werken, maar begrijpen niet welk redeneervermogen deze genereren. AI-systemen zijn black boxes.”
Interview op Cursor van de TUe.