‘Wat voegt het toe om een plant intelligent te noemen?’ Botanisch filosoof Norbert Peeters las het nieuwe Planta Sapiens van wetenschapsfilosoof Paco Calvo, waarin vanuit de neurobiologie wordt gekeken naar de potentie van plantaardige intelligentie. Want, ‘intelligentie is niet hetgeen de mens onderscheidt van de rest van de levende natuur, maar de gemeenschappelijke deler van al het leven op aarde.’
Planta Sapiens verkent op lichtvoetige wijze het onderwerp plantaardige intelligentie. Het verbeeldingsvermogen van de auteurs lijkt daarbij vaak vrij onbegrensd; enige gezonde scepsis en diepgang ontbreken vaak. Niettemin is het een rijker boek dan het prijzenswaardige maar problematische Das geheime Leben der Bäume (2015) van de Duitse boswachter Peter Wohlleben. Niet alleen riekt die studie te vaak naar Romantiek, ook Wohllebens behandeling van plantkunde blijft oppervlakkig. Eigenlijk serveert hij vooral ‘wetenschnapps’: een shotglaasje met een enkele experimentele bevinding of observatie, die hij vervolgens gevoeglijk uit zijn verband trekt. Hierdoor ben je als lezer nauwelijks beter af dan met het populaire pseudowetenschappelijke The Secret Life of Plants (1973) van Peter Tompkins en Christopher Bird. Dan liever Planta Sapiens, een titel die we moeten lezen met onze eigen soortnaam in het achterhoofd. Ondanks de soms doldwaze speculaties, breken de auteurs op speelse wijze een lans voor plantaardige intelligentie, met een open vizier en geruggensteund door een lange literatuurlijst.
(…)
Calvo is de hoofdauteur van het boek. Hij is werkzaam als hoogleraar wetenschapsfilosofie aan het Minimal Intelligence Lab (MINT Lab) aan de universiteit van Murcia, Spanje. Ondanks zijn academische achtergrond is Planta Sapiens geen systematisch studieboek, maar een lezenswaardige combinatie van wetenschapsgeschiedenis en avant-gardeonderzoek naar de complexe gedragingen van planten, doorspekt met persoonlijke anekdotes en uitstapjes naar de filosofie en psychologie.
Lees de boeiende recensie verder op de site van de Nederlandse Boekengids.