Op dit moment wordt amper 1% van de nodige vaccins voor Afrika ter plaatse geproduceerd. De ambitie is om dit te verhogen naar 60% voor 2040. KU Leuven werkt samen met het Pasteur Instituut in Dakar om enkele belangrijke hindernissen weg te werken zoals het gebrek aan continue koeling, tijdrovende methoden bij bepaalde bloedanalyses van klinische studies, en het gebrek aan vaccins tegen verschillende dodelijke tropische ziekten.

Het Pasteur Instituut in Dakar (PID) produceert reeds decennia het vaccin tegen gele koorts voor delen van West-Afrika. Dit vaccin wordt geproduceerd in bevruchte kippeneieren, die vanuit Duitsland worden ingevlogen. PID  de eigen productie van vaccins in Afrika omhoog krijgen. Zo bouwt PID op dit moment een grote faciliteit op de Madiba-site, net buiten Dakar, waardoor de jaarlijkse productiecapaciteit van gele koorts-vaccins kan verhoogd naar 30 miljoen dosissen.

PID, onder leiding van professor Amadou Sall, werkt nauw samen met professor Johan Neyts van het Rega Instituut aan KU Leuven. Samen zoeken ze oplossingen voor enkele belangrijke uitdagingen bij het ontwikkelen en uitrollen van vaccins voor (sub)tropische gebieden. Onderzoekers van het Rega Instituut en AstriVax zijn erin geslaagd om een manier te ontwikkelen waardoor het gele koorts-vaccin (en daarvan afgeleide vaccins) niet langer in eieren moeten worden geproduceerd, maar in bacteriën die kunnen worden opgegroeid in grote kweekvaten, fermentoren. Dit laat een belangrijke opschaling toe die bovendien goedkoop is. De geproduceerde vaccins zijn daarenboven zeer thermostabiel. Er is dus veel minder nood  aan een continue koeling van de vaccins, waardoor ze makkelijk de lokale bevolking in afgelegen gebieden kunnen bereiken. Professor Nico Vandaele van het KU Leuven-onderzoekscentrum ‘Access to Medicines’ zal met PID samenwerken om dit productiemodel te implementeren en op te schalen binnen de noden van het lokale ecosysteem.

Lees dit boeiende verhaal verder op de site van de KU Leuven.

Deel via: