Dat doen ze voor een groot deel op kosten van arme landen. Dat blijkt uit economische en milieudata van de afgelopen vijftig jaar. Wetenschappers van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) publiceerden samen met internationale collega’s hun onderzoek hierover in PNAS op 5 juni 2023.

Universitair docent bij het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) Ranran Wang is eerste auteur van het onderzoek. Ze berekende de broeikasgasuitstoot en het materiaalgebruik dat gemoeid was met het wereldwijd bouwen en produceren van al het sinds 1970 gefabriceerde kapitaal dat in 2019 nog in gebruik was: 254 gigaton CO2-equivalenten, 31 gigaton ijzererts, 24 gigaton kopererts, 507 gigaton niet-metaalhoudende mineralen, en 23 gigaton hout.

650 miljoen (gezonde) levensjaren

De onderzoekers introduceren de Legacy Environmental Footprint (LEF): de historisch  opgebouwde milieuvoetafdruk die gepaard gaat met het opbouwen van gefabriceerd kapitaal. Die LEF bestaat niet alleen uit het materiaalgebruik en de uitstoot van broeikasgassen, maar ook uit de impact op de menselijke gezondheid. Die wordt gemeten in DALY’s (Disability Adjusted Life Years): het aantal jaren dat mensen eerder sterven door ziekte of aandoeningen en het aantal jaren dat ze leven met verminderde gezondheid. Het wereldwijde gefabriceerde kapitaal kostte maar liefst 650 miljoen (gezonde) levensjaren, hoofdzakelijk bij mensen die betrokken waren bij de winning en verwerking van al die materialen of die klachten kregen door bijvoorbeeld fijnstof.

Kapitaal accumuleert nog steeds in rijke landen

De Noorse hoogleraar Industriële ecologie Edgar Hertwich, mede-auteur van het artikel, schrijft: “Nog altijd accumuleert kapitaal in rijke landen, inclusief China. De kloof met arme landen blijft groeien. Duurzame ontwikkeling vereist investeringen in arme landen, met gebruik van grondstoffen. In de Rijke landen moeten we meer eigen grondstoffen gebruiken en ook hergebruiken wat er al in onze huidige kapitaalvoorraad aanwezig is.”

Lees het uitgebreidere artikel op de site van de Universiteit Leiden.

Deel via: