Hedwig Neels is gespecialiseerd in bekkenbodem- en perinatale kinesitherapie. Ze werkt als doctor-assistent aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van UAntwerpen en als kinesist op de dienst gynaecologie van het UZA. Ook is ze de drijvende kracht achter verschillende initiatieven rond de gezondheid en empowerment van vrouwen, zoals het online platform The Pelvic Floor, en werkt ze samen met het ‘Vrouw en Hart’-team van UZA/UAntwerpen aan de website preeclampsie.eu. In deze rubriek legt ze uit hoe het medische inzicht rond sport tijdens de zwangerschap geëvolueerd is.
“Vroeger werden zwangere vrouwen geadviseerd om sport te vermijden,” vertelt Neels, “Uit vrees dat dat een risico inhield voor de foetus, bijvoorbeeld wat betreft bloed- en zuurstoftoevoer. Intussen weten we dat sporten de bloedtoevoer naar de foetus net doet toenemen.” En ook op andere vlakken heeft beweging een positieve impact op moeder en kind. Sporten tijdens de zwangerschap wordt vandaag aangeraden ter preventie tegen heel wat complicaties.
Het wetenschappelijke inzicht rond dit thema begon rond de jaren 2000 te kantelen. En pas sinds 2018 zijn de nieuwe adviezen, waarin sport tijdens de zwangerschap wordt aangeraden, ook wijdverspreid. Dat is erg recent. Neels kadert deze timing: “Onderzoek naar de gezondheid van vrouwen loopt helaas wat achter. Medische studies focusten vroeger vooral op mannen, en dan werd ervan uitgegaan dat de resultaten ook klopten voor vrouwen. Nu weten we dat vrouwen echt anders in elkaar zitten, bijvoorbeeld hormonaal. Daarnaast heerste er ook lang veel voorzichtigheid rond studies bij zwangere vrouwen. En tot slot kost het natuurlijk tijd om effecten op lange termijn waar te nemen.”
Lees het hele stuk in het online magazine van UAntwerpen. Dit stuk komt uit de serie ‘oude bron, nieuwe blik’ waarin gekeken wordt wat er uit de oude handboeken nog geldig is.