De natuur in het Waddengebied staat onder druk, maar wat precies de gevolgen zijn van klimaatverandering, toerisme, milieuvervuiling of zeespiegelstijging is onduidelijk. Aan de hand van zes vogelsoorten willen onderzoekers van de RUG, het NIOZ en de Universiteit van Amsterdam uitzoeken wat er mis gaat, en welke beschermingsmaatregelen werken. Ook kunstenaars spelen daar een rol bij.

Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma onderzoekt al zijn hele leven de vogels die door de Waddenzee trekken. Van West Afrika tot Groenland of Siberië volgde hij kanoeten en andere soorten. Nu is hij een van de trekkers van het project Waakvogels, dat vijf jaar lang informatie zal verzamelen over zes soorten die de Waddenzee aandoen.

Het onderzoek richt zich op de bedreigingen van het Waddengebied. Dat klinkt zwaar, maar Piersma ziet dat anders. ‘Het is juist inspirerend te zien hoe vogels zich weten aan te passen. Zij kijken namelijk goed naar de wereld.’ Het idee was bijvoorbeeld dat de Rosse Grutto, die in Siberië broedt, zich slecht zou kunnen aanpassen. ‘Maar wij zagen een voortdurende aanpassing, de vogels leerden van elkaar, in een echte gemeenschap.’

Lees meer op de site van de RUG.

 

credits: CWSS
Deel via: