Om medicijnen goed te kunnen vervoeren in het lichaam heb je een goede verpakking nodig. De eiwitmantels van virussen hebben de potentie, maar hun vorm wordt voornamelijk bepaald door de genetische eigenschappen van het virus. Daarom ontwikkelen onderzoekers technieken om de vorm en grootte van deze nanoverpakkingen te controleren, zodat ze de gewenste vorm krijgen.

Ze slaagden erin om eiwitmantels van plantenvirussen te herprogrammeren in verschillende vormen. De onderzoekers maakten gebruik van ‘DNA-origami’-structuren. Die structuren hebben een omvang van slechts tientallen tot honderden nanometers en zijn volledig gemaakt van DNA. Door het DNA heel precies in de gewenste vorm te vouwen, creëer je een sjabloon waaraan de viruseiwitten zich kunnen hechten. “Het is net als echte origami waarin je plat papier gebruikt om in 3D hele interessante bouwwerken te maken. Alleen doen we dat hier met heel stevig DNA”, vertelt Jeroen Cornelissen, hoogleraar aan de vakgroep Biomolecular Nanotechnology, en onderdeel van een internationale groep wetenschappers die hier jaren aan werkten. De techniek is veelbelovend voor verschillende toepassingen.

Het onderzoek getiteld DNA-origami-directed virus capsid polymorphism is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Nanotechnology.

Lees meer op de site van UTwente.

Deel via: