De opening van het academisch jaar in Wageningen op 4 september staat in het teken van ‘Shaping Sustainable Futures.’ Wat is er op weg naar een duurzame, groene toekomst en hoe past het onderzoek van WUR daarin?”

Sjoukje Heimovaara, bestuursvoorzitter van WUR, probeert met een helikopterview de uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en voedsel in het vizier te houden. Dat uitzoomen en vooruitkijken vindt ze hard nodig. “In de maatschappij zie ik vaak een focus op één thema, terwijl voor een duurzame toekomst alle aspecten van ons voedselsysteem, dus productie en consumptie, en de groene leefomgeving samenkomen. We hebben een kompas nodig, een groene toekomstvisie.”

“We willen graag laten zien dat een aantrekkelijke, duurzame toekomst mogelijk is. Bij WUR klinken verschillende geluiden vanuit verschillende disciplines en vanuit individuele onderzoekers.”

De sprekers tijdens de ceremonie hebben ieder een eigen kijk op een duurzame toekomst. Ken Giller geeft zijn visie op de concepten land sharing en land sparing. Moeten we de voedselproductie op kleine stukken land intensiveren, zodat we land overhouden voor natuur? Of moeten we landbouw en natuur combineren in minder intensieve vormen van landbouw? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de discipline van waaruit je denkt.

Ingrid de Zwarte legt uit wat we van de geschiedenis van hongersnood kunnen leren voor een toekomst met voldoende voedsel voor iedereen. Haar invalshoek is de rol van conflict. Deze visie helpt om het valse dilemma bloot te leggen dat verduurzaming van het wereldwijde voedselsysteem de voedselzekerheid in gevaar brengt.

De laatste spreker, Jeroen Candel, schijnt zijn licht over het belang van voedselbeleid. “Ook daar ligt een belangrijk dilemma. In hoeverre durven we voedselbeleid in te zetten op de weg naar een duurzame toekomst? Candel laat daarom zien hoe het onderwerp voedsel zich beweegt in de politieke arena en hoe burgers hierop invloed kunnen uitoefenen.”

Kort interview op de site van de WUR.

 

Deel via: