Het microbioom van de Westerse mens raakt steeds verder uit balans. En dus moet het roer om, vindt hoogleraar Marten Smidt, een van de initiatiefnemers van het landelijke Holomicrobioom-initiatief. Met een reservering van 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds kan dat project nu daadwerkelijk van start gaan.

De afgelopen jaren bleef het onderzoek vaak geconcentreerd op één eilandje zoals het darmmicrobioom. Maar volgens Smidt moet er één overkoepelend onderzoek komen voor alle microbiomen. “Je kunt microbiomen eigenlijk niet isoleren, je moet het als geheel zien. Een dier produceert mest, mest komt op het land, daar groeien planten die het dier weer eet. Zo staat alles met elkaar in verbinding.”

De onderzoekers werken aan een enorm mathematisch model om te begrijpen hoe de bacteriën, schimmels en virussen samenwerken. Smidt: “Eerder is er vooral gekeken welke bacteriën aanwezig zijn in een microbioom, maar het is veel interessanter om te weten wat de bacteriën doen. Uiteindelijk willen we namelijk weten hoe een microbioom functioneert. Dat soort vertaalslagen moeten we gaan maken.”

Lees verder op de site van Folia.

Deel via: