Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben de ineenstorting van de grootschalige oceaanstroming in de Atlantische Oceaan gesimuleerd met behulp van een complex klimaatmodel. Volgens de onderzoekers heeft zo’n instorting wereldwijde gevolgen voor het klimaat en zou Europa het zwaarst getroffen worden door de impact. Het onderzoeksteam publiceerde zijn bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
De Atlantische oceaanstroming is een belangrijk onderdeel van het klimaatsysteem en reguleert wereldwijde en regionale klimaten door warmte te herverdelen. De afgelopen decennia neemt de kracht van de oceaanstroming af. Klimaatwetenschappers maken zich zorgen: in de toekomst zou er een abrupte verzwakking plaats kunnen vinden. Deze plotselinge verandering werden al waargenomen in vereenvoudigde klimaatmodellen, maar nog niet in nieuwe, geavanceerdere modellen.
Het onderzoeksteam, bestaande uit Henk Dijkstra, Michael Kliphuis en René van Westen, ontwierp een simulatie waarin ze wél een plotselinge verzwakking van de oceaanstroming konden meten. In de simulatie introduceerden ze een zoetwaterkracht in de Atlantische Oceaan. Hierdoor nam de circulatiesterkte geleidelijk af, totdat deze een kritiek kantelpunt bereikte en instortte.
Lees het hele bericht op de site van de UU.