“Het huidige energiesysteem in Nederland, en de Europese Unie (EU), is voor ongeveer 80% gebaseerd op fossiele brandstoffen, die veelal geïmporteerd worden. De EU produceert zelf nog ongeveer 5% van de olie en 10% van het gas dat er in de EU gebruikt wordt. Dit maakt ons energiesysteem kwetsbaar; veel kwetsbaarder dan voor de Verenigde Staten (VS) of China het geval is. (…)
Ondertussen is een beperking van de opwarming van de aarde tot 1.5 graad uit het zicht geraakt en worden gevolgen van klimaatverandering snel pijnlijker. Olie- en gasproductie in de westerse wereld dreigen hun license to operate te verliezen, ondanks het grote belang van olie en gas voor het huidige energiesysteem.
In deze wereld is met name Nederland kwetsbaar. De activiteit van de Nederlandse energie-intensieve industrie vermindert snel en de uitdaging wordt groter om, in Europees verband, die industrieën te continueren die van essentieel belang zijn voor onze samenleving, economie en veiligheid.
In deze situatie vragen de strijd tegen klimaatverandering en de zorgen om betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie vaak om dezelfde oplossing: een snelle overgang van een energiesysteem gebaseerd op geïmporteerde fossiele brandstoffen naar een systeem gebaseerd op duurzame bronnen van energie.” Lees het stuk op de site van de HCSS, waar je het hele rapport kunt downloaden.
Niet alleen de klimaatwetenschappers en -activisten dragen deze boodschap uit. Vanuit verlicht eigenbelang beginnen ook andere partijen in te zien dat ons huidige systeem niet duurzaam is. De chemische industrie, werkgevers, energiebedrijven zijn in staat ver vooruit te kijken.