Kernfusie – een methode die een aanzienlijk deel van de energie zou kunnen produceren die we in de toekomst nodig zullen hebben en gebruiken – lijkt voorbestemd voor grote dingen, aldus hoogleraar Niek Lopes Cardozo. Ter gelegenheid van zijn pensioenrede reflecteert hij waarom kernenergie nu hot is en waarom de TU/e voorop loopt bij het opleiden van de volgende generaties kernfysici.
“We hebben een revolutie nodig in de manier waarop we technologieën ontwikkelen, de snelheid waarmee we dat doen en hoe snel we ze in de samenleving verspreiden. (…) We hebben nieuwe materialen nodig om de reactoren te bouwen, en dan hebben we de daadwerkelijke materialen zelf nodig om de fusie-energie op te wekken – of het nu gaat om het gebruik van atoomkorrels of plasma. Dan heb je geavanceerde lasers en/of supergeleiders nodig. En om de reactoren te helpen bouwen en reacties numeriek te bestuderen, hebben we de best mogelijke computermodellen nodig”, benadrukt Lopes Cardozo. “Om dit allemaal te laten gebeuren, hebben we de beste mensen nodig, met de beste opleiding en de beste training.”
“Als we willen dat kernfusie een aanzienlijk deel van het energiesysteem gaat uitmaken, hebben we het over zo’n 10.000 energiecentrales. De industrie die nodig is om deze te bouwen en te exploiteren vertegenwoordigt ongeveer 100 miljoen banen. Hoewel slechts een fractie van dat personeelsbestand zeer gespecialiseerde kernfusie-ingenieurs hoeft te zijn, is dat nog steeds een groot aantal!”
Lees het hele stuk op de site van de TUe.