Bewegen houdt je niet alleen fit, het vertraagt ook verouderingsprocessen in het lichaam aanzienlijk. Dat claimt het onderzoek van consortium Ghent University Research for Aging Young (GRAY) en (commerciële partners:) Golazo Energy en de ‘epigeneticaspecialisten’ van H42.

“Onze echte lichaamsleeftijd is de ouderdom op basis van de cellen, organen en weefsel in ons lichaam. De Bioklok-studie richtte zich op de vraag of die zogenaamde ‘epigenetische leeftijd’ een meetbare indicator is van de verouderingssnelheid en of die gevoelig is voor veranderingen in levensstijl op korte termijn.

In tegenstelling tot traditionele meetmethoden, zoals fysieke tests en bloedwaarden, biedt dit epigenetisch onderzoek ons een exact beeld van het verouderingstempo en de impact van levensstijlveranderingen.

De baanbrekende studie, ondersteund door Novo Nordisk en verzekeraar NN, volgde 33 vrijwilligers tussen de 35 en 65 jaar oud. Zij kregen zes maanden intensieve fietstraining, aangepast aan hun basisconditie.”

Lees het hele artikel op de site van de UGent.

 

Deel via: