De Ethiopische zaaizaadsector transformeert naar een pluralistische en meer marktgedreven sector. Ethiopische zaadbedrijven verhogen de productie en kwaliteit, terwijl Nederlandse bedrijven de markt betreden met hoogwaardige groentezaden. Het maakt deel uit van een transitie, ondersteund door het Wageningen Centre for Development Innovation (WCDI).

WCDI werkt samen met publieke en private partners in Ethiopië om een private zaaizaadsector te ontwikkelen. Het Ethiopian Netherlands Seed Partnership (ENSP) verbetert de beschikbaarheid en kwaliteit van het zaaizaad. Tienduizenden boeren krijgen inmiddels demonstraties en trainingen hoe ze hun oogsten kunnen verbeteren.

Resilience, een adviesbureau voor de agribusiness, richt zich in het project op de ondersteuning van tien Ethiopische zaaizaadbedrijven. Die zijn in de afgelopen vijftien jaar ontstaan, tijdens de liberalisatie van de agrarische economie. Tot die tijd leverde de Ethiopische overheid bijna alle zaaizaad aan de boeren via publieke zaadbedrijven. Deze semioverheidsinstellingen stemden hun productie niet goed af op de vraag, wat leidde tot tekorten aan gewild zaaizaad en zaad van wisselende kwaliteit. Als gevolg gebruikten veel Ethiopische boeren een deel van de oogst om een jaar later in te zaaien en waren de opbrengsten vaak laag. Zo bedraagt de gemiddelde aardappelopbrengst in Ethiopië minder dan 10 ton per hectare, tegen 21 ton per hectare wereldwijd.

Directeur Van den Broek van Resilience: ‘Het Wageningen Centre for Development Innovation beschikt over een zaaizaadteam van wereldklasse dat een integrale visie op de Ethiopische zaadsector heeft ontwikkeld. Dit team levert niet alleen veel technische kennis, maar doorziet ook de maatschappelijke knelpunten en heeft op basis van een grondige analyse een transitieplan opgesteld naar een marktgedreven zaadsector. Daarbij leverde WCDI ook een toolbox om die transitie vorm te geven.’

Lees het uitgebreide bericht op de site van de WUR.

Zaadveredeling. Beeld: WUR
Deel via: