Tilburg School of Catholic Theology organiseert een nationaal congres over klimaatverandering en religie. Een van de sprekers is Deborah de Koning. Op de site van Tilburg University staat een interview met haar.

“Religie wordt in Nederland gezien als privézaak, maar we moeten erkennen dat veel mensen over klimaatverandering communiceren in religieuze termen en het ervaren als een existentiële kwestie: het gaat over hoe ik me ten opzichte van een ander in de breedste zin van het woord (toekomstige generaties, andere soorten, landschappen) verhoudt, hoe en waar ik mij mee verbonden voel, en de morele overtuigingen die daarmee samenhangen. Het zou goed zijn als we dat van elkaar (h)erkennen.”

Klimaatrouw

“Klimaatrouw uit zich in klimaatrituelen waarin een symbolische gedeelde beeldtaal centraal staat. De wereldbol is een para-religieus en verbindend symbool geworden. (…) Er blijkt wel een zekere heiligheid uit. In de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in 2023 zag ik een aardbol op menselijke formaat grafkist. Mensen proberen zo de aarde een stem te geven, door deze antropomorf te maken. Dit blijkt ook uit leuzen zoals ‘de aarde klaagt ons aan.’”

Beeld: Picasa
Deel via: