Doctoranda Wanying Zhou (KU Leuven) doet, onder leiding van cultuursocioloog Giselinde Kuipers, onderzoek naar de impact van schoonheidsstandaarden: “We gaan na hoe schoonheidsstandaarden cultureel gevormd worden, en waartoe ze zoal kunnen leiden. Uiterlijk speelt bijvoorbeeld een rol bij het kiezen van vrienden of het selecteren van werknemers.”

De opzet van het project is redelijk uniek, legt Zhou uit. “We doen met vijf internationale doctorandi veldwerk in een stad in onze eigen regio. Mijn collega Narges uit Iran trekt bijvoorbeeld naar Teheran, Emmanuel uit Ghana gaat naar Accra, en ik ga naar Hongkong. Voor dit soort onderzoek is het cruciaal dat je de lokale context kent. Je moet schoonheidsidealen kunnen linken aan de cultuur, de economie, zelfs aan de politiek van een land. In Iran bijvoorbeeld is je uiterlijk overduidelijk heel sterk gepolitiseerd. Om dat hele plaatje te ontcijferen moet je goed begrijpen wat mensen zeggen en doen, en waarom. Je mag als onderzoeker niet halfblind zijn, zeg maar. Plus: als landgenoot ben ik ook minder intimiderend dan een totale buitenstaander.”

Lees het interview met Zhou op de site van de KU Leuven.

Wanying Zhou: “We vragen onder meer aan locals om een kaartenset van honderd portretten op uiterlijk te sorteren, van meest naar minst favoriete. Achteraf analyseren we dan hun voorkeuren en hun sociale achtergrond.” © KU Leuven - RS
Deel via: