Patiënten met een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, lopen een hoger risico op parkinson. Onderzoekers hebben nu blootgelegd waarom, vertelt professor Veerle Baekelandt, die aan het hoofd staat van de Onderzoeksgroep voor Neurobiologie en Gentherapie, waar het onderzoek gebeurde.

Het gen waarin de ‘parkinsonmutatie’ wordt aangetroffen, maakt het eiwit Leucine Rich Repeat Kinase 2, kortweg LRRK2, hyperactief, legt professor Baekelandt uit. Om te achterhalen of dit mechanisme ook een rol speelt bij inflammatoire darmziekten, bestudeerden de onderzoekers muizen met dezelfde mutatie. De onderzoekers zagen bovendien bij muizen die een darmontsteking ontwikkelden ook een effect in de hersenen. “Het is niet zo dat ze meteen parkinson ontwikkelden; dat is dan ook een ouderdomsziekte. Maar er trad een ontstekingsreactie op in de hersenen, en als we parkinsonachtige symptomen probeerden op te wekken, zagen we dat de muizen met de mutatie die symptomen veel sneller en veel heviger vertoonden.”

Lees het uitgebreide verhaal op de site van de KU Leuven.

 

In de eerste kolom zie je weefselcoupes van de darm van normale muizen; in de tweede kolom van muizen bij wie een mutatie in LRRK2 werd aangebracht. In de bovenste rij gaat het om onbehandelde dieren; in de onderste rij om muizen waarbij darminflammatie werd uitgelokt als model voor inflammatoire darmziekten. Hier zie je bij de transgene dieren veel meer schade en ontstekingsreactie. © KU Leuven
Deel via: