Een team wetenschappers van HFML-FELIX bij de Radboud Universiteit heeft in het laboratorium de kosmische vingerafdrukken van zwavelringen gevonden. Deze resultaten, gepubliceerd in Nature Communications, werpen nieuw licht op de manier waarop zwavel vanuit donkere interstellaire wolken (waar sterren worden gevormd) in jonge planetenstelsels en planeten zoals de aarde en Venus terechtkomt.
Zwavel is essentieel voor alles wat leeft en is een van de zes chemische elementen waar DNA uit is opgebouwd. Zwavel komt voor in diffuse gaswolken in ons sterrenstelsel. Wanneer deze gaswolken samentrekken om nieuwe sterren en planeten te vormen, is de meeste zwavel niet meer te vinden met telescopen. Hoe zwavel dus vanuit interstellaire wolken op planeten terechtkomt, is onduidelijk. Hoofdonderzoeker Piero Ferrari: “Tot nu toe weten we van slechts 1 procent van het kosmische reservoir aan zwavel waar het is. Het meeste daarvan wordt gevonden in moleculen zoals zwaveldioxide of waterstofsulfide. Het blijft onduidelijk hoe en in welke vorm zwavel bij jonge planeten zoals ooit de aarde, terechtkomt.’
Met behulp van de FELIX infraroodlaser hebben de wetenschappers voor het eerst de spectrale handtekening vastgelegd van het stabielste zwavelmolecule, octasulfur of S8, en van verschillende kleinere zwavelmoleculen. Hiermee kan de James Webb Space Telescope gerichter zoeken naar deze moleculen in absorptienevels.
Lees het hele bericht op de site van de RUN.