Evgeny Morozov schrijft in Le Monde diplomatique het idee dat kunstmatige intelligentie (AI) beter kan worden ingezet om de menselijke intelligentie te verbeteren in plaats van deze slechts te versterken. Hij schetst hoe AI nu vaak gericht is op efficiëntie, wat leidt tot verlies van vaardigheden. Historisch gezien, in de jaren 1970, droomden informatici al van AI als hulpmiddel om natuurlijke intelligentie te ontwikkelen en onze relatie met de wereld te verdiepen.
Morozov bespreekt het CyberSyn-project van Salvador Allende, een visionaire poging om economische processen in Chili te beheren met behulp van computertechnologie. Dit project benadrukte samenwerking tussen technici en arbeiders, wat leidde tot efficiënter beheer en betere probleemoplossing.
Hij contrasteert dit met de hedendaagse aanpak van AI, die vaak gericht is op commerciële en militaire toepassingen. Morozov pleit voor een benadering waarin technologieën dienen om menselijke capaciteiten te ontplooien en ons bewustzijn van onze omgeving te vergroten. Dit vraagt om een technologiebeleid dat sociale en ecologische waarden centraal stelt, in plaats van louter economische winst.
Uiteindelijk stelt Morozov dat AI ons kan helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en onze interacties met de wereld te verrijken, mits we kiezen voor technologieën die deze doelen ondersteunen en kritisch blijven ten opzichte van de huidige commerciële en militaire invloeden op AI-ontwikkeling.
Lees het origineel in Le Monde Diplomatique