Onderzoekers van Wageningen University & Research willen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de biodiversiteit in nieuwe landbouwsystemen. Daarom brengen ze allerlei technologieën bij elkaar, van automatische DNA-analyse tot heat maps gemaakt met drones. Het doel is één dashboard dat al die metingen met elkaar verbindt.

Het onderzoeksobject van de wetenschappers is het voedselbos Ketelbroek, in de buurt van Groesbeek. Een voedselbos is een aangelegd bos, waarin bijvoorbeeld fruitbomen, notenbomen, tamme kastanjes en eetbare planten worden verbouwd. Zo’n voedselbos is een ‘natuur-positieve’ vorm van landbouw, met veel ruimte voor biodiversiteit. ‘Ketelbroek bestaat uit tenminste zeven vegetatielagen, van het bladerdak van de bomen tot de schimmels in de bodem. Daartussen leven allerlei insecten, veel verschillende planten, en vinden vogels en zoogdieren een plek,’ legt dierecoloog Arjen De Groot uit. ‘Het is een complex systeem, en dat is een van de redenen waarom we juist hier de nieuwe methoden testen.’ Bovendien wil de Nederlandse overheid deze landbouwvorm een boost geven.

Verschillende teams zijn bezig het bos door te lichten. Er wordt apparatuur geplaatst die fragmentjes DNA van alle bosbewoners uit de lucht filtert. Drones maken foto’s van een paar hectare met een resolutie die zo hoog is dat je de bladeren van individuele struiken kunt onderscheiden. ‘Daarmee maken we een 3D-model van het bos.’ Audiologgers — kleine kastjes die aan bomen hangen — leggen de geluiden van het bos vast: het zingen van de vogels, het gepiep van de vleermuizen. ‘Op basis van die opnamen kan audioherkenningssoftware vervolgens een soortenlijstje uitdraaien.’

Lees het hele verhaal op de site van de WUR.

Beeld: Voedselbos Ketelbroek
Deel via: