Voor sommige wetenschappers is hun rol in de maatschappij (bijna) net zo belangrijk als hun onderzoek. Ad Valvas portretteert drie activistische wetenschappers. Tamara Soukotta doceerde aan de VU over dekolonisatie tot ze werd ‘vrijgesteld van haar taken’.

Toen de Vrije Universiteit sociaal wetenschapper Soukotta vroeg een vak te doceren over ontwikkeling en globalisering met aandacht voor dekolonisatie stemde ze in, mits ze dat daadwerkelijk gedekoloniseerd mocht doen. “Ik zie nogal vaak dat men dekolonisatie als concept doceert, maar dat het hele systeem dat is voortgekomen uit kolonisatie, in stand wordt gehouden. Universiteiten zeggen vaak dat ze willen dekoloniseren, maar ze beseffen niet dat om helemaal te dekoloniseren, de universiteit zelf zou verdwijnen.”

“Dekolonisatie kan ontwrichtend zijn. (Geprivilegieerde) studenten voelden opeens dat armoede, racisme, discriminatie geen concepten zijn, maar geleefde ervaringen van medestudenten. Ze merkten dat medestudenten die in andere vakken niet spraken, dat hier wel deden en in de vakevaluatie [waar studenten het vak een 4,9 uit 5 gaven, red.] kwam terug dat ze beseften dat ze in plaats van zelf te praten, misschien soms beter konden luisteren. Dat is een grote transformatie.”

Lees het hele verhaal op de site van Ad Valvas. Het interview met Soukotta is onderdeel van een reeks interviews.

Op Vimeo is een deel van een interview met Soukotta te zien: “We didn’t cross the border, the border crossed us.”

Beeld: Radboud Universiteit
Deel via: