Wetenschappers van de TU Delft en het Max Planck Instituut hebben van DNA aanpasbare ‘mechanische’ poriën gemaakt, die moleculen door celmembranen transporteren. Deze innovatieve nanoporiën openen en sluiten zich op commando en kunnen als eerste nanoporie hun diameter aanpassen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor biomedische toepassingen, zoals gecontroleerde afgifte van macromoleculen.
Ze Yu, postdoc in het lab van Sabina Caneva en eerste auteur, legt uit dat DNA-origami nanoporiën veel gebruikt worden in de biofysica en biotechnologie om eiwitvormen en -samenstellingen te analyseren. Traditionele poriën zijn alleen te smal om macromoleculen zoals geneesmiddelen door te laten én de poriën staan constant open, wat niet ideaal is voor gerichte medicijnafgifte.
Caneva en haar team, in samenwerking met het Heuer-Jungmann laboratorium van het Max Plack Institute of Biochemistry, hebben nanoporiën ontworpen en ontwikkeld met een bredere opening van 30 nanometer (MechanoPores), in plaats van de gebruikelijke 4-5 nanometer. “DNA is ideaal materiaal om op kleine schaal mee te bouwen”, zegt Yu. “We gebruiken de waterstofbruggen tussen complementaire basenparen om de gewenste structuur met DNA-strengen te maken.” Op deze manier kan met DNA origami-nanotechnologie precieze, voorgeprogrammeerde 2D- en 3D-vormen gebouwd worden.
Lees het hele, fascinerende bericht op de site van de TU Delft.