De ontwikkeling van de productie van groene waterstof kost schaarse tijd. De chemische industrie op bijvoorbeeld Chemelot wil voor 2050 vergroenen. Daarom kijken van hoogleraar plasmachemie Van Rooij en zijn collega’s van de onderzoeksgroep Circular Chemical Engineering naar een alternatieve, sneller realiseerbare route: de productie van waterstof met plasmachemie.

“Met groene elektrische energie maken we van methaan een plasma van zo’n 2000 oC. Het CH4-molecuul valt dan uit elkaar in zijn onderdelen, koolstof en waterstof”, legt Van Rooij uit. In hun laboratorium onderzoeken de wetenschappers het plasma in realtime. “Dat is onze specialiteit. Wereldwijd zijn we de enigen die dit voor elkaar krijgen.” De hoogleraar vertelt zijn verhaal bij een experimentele reactor, een dunne glazen buis waarin een plasma oplicht als een lichtzwaard uit de film Star Wars.

“Met een plasma haal je makkelijk waterstof uit methaan, maar dan houd je puur koolstof over. Op grote schaal heeft die koolstof nauwelijks waarde.” Van Rooij wil de koolstof nuttiger gebruiken, bijvoorbeeld als grondstof voor de productie van kunststoffen. “We kunnen de plasmareactie sturen zodat niet koolstof, maar etheen ontstaat. Etheen is de grondstof voor polyetheen, de meest gebruikte kunststof in de wereld. Je houdt dan minder waterstof over, maar krijgt er een waardevolle grondstof voor terug waar op grote schaal behoefte aan is.”

Lees het hele bericht op de site van Maastricht University.

Beeld: Universiteit Maastricht
Deel via: