De hersenstructuur van jongeren met een antisociale gedragsstoornis verschilt wezenlijk met die van hun typisch ontwikkelende leeftijdsgenoten. Dat blijk uit een internationale mega-analyse van ruim tweeduizend MRI-scans, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. Dr. Moji Aghajani, één van de hoofdonderzoekers, legt uit waarom die bevinding maatschappelijk en klinisch relevant is.

In hun analyse vonden de onderzoekers allerlei afwijkingen in de structuur en morfologie van het brein onder jongeren met conduct disorder. ‘We zien dat de cortex, de schors van het brein, maar ook de subcorticale gebieden, die wat dieper in het brein liggen, bij deze jongeren kleiner en dus minder goed ontwikkeld zijn,’ vertelt Aghajani. ‘Juist de samenwerking tussen die cortex en de subcorticale gebieden stelt ons in staat om complexe taken uit te voeren en onze emoties te reguleren. Ook zorgt deze koppelwerking ervoor dat we empathie kunnen tonen en ons in anderen kunnen inleven.

Uiteindelijk willen we met ons onderzoek een volledig beeld krijgen van conduct disorder en antisociaal gedrag, en op den duur voorspellende modellen kunnen bouwen aan de hand van risicoprofielen. Zo leren we beter wie er waarschijnlijk over de stoornis heen zal groeien, en wie beter gemonitord moet worden,’ vertelt Aghajani. Ook draagt dit onderzoek op de lange termijn bij aan een passendere behandeling voor conduct disorder, legt Aghajani uit.

Lees het hele bericht over dit gevoelige onderzoek op de site van de Universiteit Leiden.

Deel via: