Het aantal toepassingen van kunstmatige intelligentie in de wetenschap is in een stroomversnelling gekomen. Slimme computers en robots openen nieuwe deuren voor onderzoek dat handmatig niet te doen is. “We kunnen projecten nu opschalen naar ongekende niveaus.”
Willem-Jan Knibbe, programmaleider Artificial Intelligence en hoofd van het Wageningen Data Competence Center: “Het datacenter is gestart in 2017, met de explosie van big data, de exponentiele groei van de hoeveelheid geproduceerde en opgeslagen data. Met grotere, complexere datasets kwam data science op, de wetenschap om inzichten te onttrekken uit die data. En nu hebben we te maken met de ontwikkelingen van AI. Het is een continue uitdaging om tijdig op al die veranderingen in te spelen bij het onderzoek en onderwijs, waar de mogelijkheden voor snelle aanpassingen beperkt zijn. Een programma ligt meestal voor een jaar vast. Het is behoorlijk complex om alles bij elkaar te brengen.”
AI-tools bieden volgens Knibbe eindeloos veel mogelijkheden. “Zo kun je ChatGPT om een goede onderzoeksopzet vragen. Dat gaat nog niet perfect, maar het helpt ter inspiratie. AI versnelt ook het uitbouwen, corrigeren en combineren van ideeën. AI kent meer mogelijkheden dan je zelf kunt bedenken en leest meer dan jij kunt lezen. Daar moet je ook mee oppassen, want AI leest ook verkeerde dingen. Als je het goed doet, is AI een krachtige en behulpzame sparringpartner.” In innovatieve projecten wordt AI al volop ingezet; bij het herkennen van de kwaliteit van voedsel met camerabeelden, bij volautomatisch bewerken van het land, om de gezondheid van vee te monitoren, of bij het zoeken naar de erfelijke eigenschappen voor resistente rassen.
Lees het hele bericht op de site van de WUR.