Universitair docent Carlos Mota is bezig met NEPHRON, een onderzoeksproject met als doel nieuwe in-vitro modellen ontwikkelen om te kijken naar nierziekten. Voor dit project ontving hij de ERC Consolidator Grant. “Ik hoop enkele vragen te kunnen beantwoorden en toekomstige stappen richting het bioprinten van nieren te visualiseren.”
Mota begon met het NEPHRON-onderzoek, waarin hij een volwaardig in vitro-niermodel maakt met geavanceerde bioprinttechnologie. “Een nefron is de filtratie-eenheid van de nier en speelt de belangrijkste rol in het orgaan,” legt Carlos uit. “Nieren bestaan uit miljoenen nefronen. We gebruiken bioprinttechnologie om de groei van die nefronen te moduleren. In 2019 kreeg ik een beurs van de Nederlandse Nierstichting, sindsdien doe ik hier onderzoek naar. Ik maakte toen organoïden van nieren van geïnduceerde pluripotente stamcellen. Dit betekent dat je volwassen cellen (bijvoorbeeld van de huid) neemt en ze naar een pluripotente staat brengt. Vanuit daar kan je het weefsel of orgaan maken dat je wil. Zo kan je organoïden maken: structuren met dezelfde cellen als het volledige orgaan, die nog niet helemaal volgroeid of functioneel zijn. Een van de knelpunten van organoïden is dat ze stoppen met groeien als je ze in vitro kweekt. Dan krijg je dus geen volledig volgroeid orgaan. De verwachting is dat we met bioprinten uiteindelijk een functioneel orgaan kunnen maken.”
“In de toekomst kunnen we kijken naar een gepersonaliseerd in vitro-model, gemaakt van cellen van de patiënt zelf, om onderzoek te doen naar de ziekte en behandeling. We kunnen ook kijken naar behandelingen waarbij we een orgaan volledig vervangen, of waarbij we een extra orgaanstructuur gebruiken om de functie van de huidige organen aan te vullen.”
Lees het hele stuk op de site van Maastricht University.