Humor kan pijn beïnvloeden. Fysiotherapeut Wendy Scholten-Peeters, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, besloot daarom samen met collega’s een experiment uit te voeren tijdens Museumnacht in Amsterdam. Ze onderzocht de pijngrens van bezoekers voor en na een comedyshow.

“Met een drukalgometer werd druk uitgeoefend op de rechterarm van de deelnemers. We onderzochten bij hoeveel druk bezoekers de overgang van druk naar van pijn begonnen te ervaren,” legt Scholten-Peeters uit. De Comedy Train verzorgde de show, en in totaal deden 344 mensen mee aan het experiment. “Dit experiment was geen zuiver wetenschappelijk onderzoek,” legt Scholten-Peeters uit, “maar het was bedoeld om bewustwording te creëren rond welke factoren van invloed kunnen zijn op pijn.” De deelnemers werden niet geselecteerd volgens strikte criteria, en voor verstorende factoren zoals alcoholgebruik werd niet gecontroleerd. Toch leverde het experiment waardevolle inzichten op. De drukpijndrempel varieerde sterk per persoon, van minder dan 20 Newton tot meer dan 100 Newton. “Opvallend was dat mensen die aangaven hard te hebben gelachen vaak een hogere pijndrempel hadden na de comedyshow,” vertelt Scholten-Peeters. Bij degenen die minder enthousiast waren over de humor bleef de pijngrens ongeveer gelijk.

Het experiment vond plaats in het kader van het wereld pijncongres van de International Association for the Study of Pain (IASP), dat dit jaar in Amsterdam plaatsvond. De Pijn Alliantie Nederland (PA!N) en Amsterdam Movement Sciences (AMS) werkten samen aan diverse activiteiten om aandacht te vragen voor pijn.

Lees het hele bericht op de site van de Vrije Universiteit.

 

Proefpersoon van Guillaume-Benjamin Duchenne
Deel via: