Door biomethaan te gebruiken voor de productie van ammoniak, een cruciale chemische stof in de landbouw, kunnen we de klimaatimpact van het proces drastisch verminderen. In een nieuwe publicatie in One Earth toont milieuwetenschapper Robert Istrate aan dat het zelfs mogelijk is om de productie van ammoniak CO2-neutraal te maken, of er koolstof mee uit de atmosfeer te verwijderen.

Biomethaan heeft dezelfde chemische structuur als aardgas, namelijk een koolstofatoom met vier waterstofatomen (CH4). ‘Dat betekent dat we de bestaande faciliteiten voor ammoniakproductie kunnen blijven gebruiken’, legt hij uit. Er is echter een cruciaal verschil: aardgas is een fossiele brandstof, terwijl biomethaan afkomstig is van biomassa, zoals voedselafval of landbouwresiduen. ‘Als je de koolstof niet uitstoot maar opvangt en permanent opslaat, dan kun je toewerken naar uitstootvrije productie, of zelfs verwijdering van koolstof uit de atmosfeer: een koolstofnegatieve productie.’

In zijn onderzoek vergeleek Istrate de volledige levenscyclus van de conventionele productiemethoden van ammoniak met elektrolyse en productie met biomethaan. Zo ontdekte hij dat we ammoniak inderdaad koolstofnegatief kunnen produceren, als we het volledig maken uit biomethaan, en combineren met koolstofopvang en -opslag.

Lees het hele verhaal op de site van de Universiteit Leiden.

 

Beeld: Istrate cs. en One Earth.
Deel via: