Suzanne van den Eynden en Daniël Schut van het wetenschappelijk bureau van D66 spraken met universiteitshoogleraar Evelien Tonkens van de Universiteit voor Humanistiek over haar visie op de zorg.

Het gaat niet goed met de gezondheidszorg. We gebruiken vaker en langer zorg en om die zorg te leveren, zijn steeds meer mensen nodig. Zo zou over 40 jaar 1 op de 3 Nederlanders in de zorg moet werken, terwijl dat nu nog 1 op de 7 is. Daarnaast rijzen de zorgkosten de pan uit, voor de overheid maar ook voor ons: vanaf komend jaar betalen we allemaal fors meer premie aan de zorgverzekeraar. Kortom, problemen in overvloed.

Universiteitshoogleraar Evelien Tonkens van de Universiteit voor Humanistiek heeft een heel andere boodschap. Die stijgende zorgkosten zijn volgens haar onvermijdelijk en dragen juist bij aan onze welvaart en economie. Het is ook helemaal geen probleem als meer mensen in de zorg moeten werken. Het probleem is juist dat ons zorgsysteem volledig op marktwerking is gebaseerd. Zorg moet dan ook zo snel mogelijk weer in publieke handen komen, en we moeten vooral veel beter ons best doen om zorgmedewerkers te behouden.

Luister de podcast hier of via de site van de UvH.

Deel via: