Meer dan één derde van de Vlaamse volwassenen voelt zich eenzaam in 2024. Dit blijkt uit een grootschalige survey van KU Leuven, Thomas More en VUB. In tegenstelling tot eerder onderzoek dat vooral focuste op individuele riscofactoren van eenzaamheid, werd in deze bevraging gelet op de impact van de woonomgeving. Personen die positief staan ten opzichte van hun buurt voelen zich in mindere mate eenzaam. De onderzoekers roepen dan ook op om van buurten plaatsen te maken die verbondenheid en sociale cohesie stimuleren.

37% van de volwassenen in Vlaanderen voelt zich eenzaam in 2024, waarbij 31% zich soms eenzaam voelt en 6% vaak. Dit blijkt uit een survey bij 3756 Vlamingen die met steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek werd afgenomen door HIVA (KU Leuven), Expertisecentrum Zorg & Welzijn (Thomas More) en SARlab (VUB), in het kader van het Strategisch Basisonderzoek ‘Eenzaamheid en de buurt’.

Projectcoördinator Jasper De Witte (HIVA KU Leuven): “Hoewel eenzaamheid een subjectief en persoonlijk gevoel is, heeft het een bijzonder grote maatschappelijke impact. Studies tonen aan dat eenzaamheid samenhangt met minder vertrouwen in anderen en een lagere politieke participatie. Naar schatting leidt ‘eenzaamheid’ in België jaarlijks tot 3,2 miljard euro aan kosten voor medische zorgen. We hebben er dus allemaal baat bij om eenzaamheid aan te pakken.”

Eenzaamheid is van alle leeftijden

Eenzaamheid wordt dikwijls verbonden aan ouderen maar uit de survey blijkt eenzaamheid van alle leeftijden te zijn. Eenzaamheid komt zelfs het meest voor bij 18 tot 24-jarigen: 57% van deze groep voelt zich soms tot vaak eenzaam, ten opzichte van 35% bij 75-plussers. De groep 55 tot 74-jarigen voelt zich het minst eenzaam.

Lees het hele bericht op de site van de KU Leuven.

 

Beeld: William Murphy
Deel via: