Betere zorg, minder onnodige behandelingen en een lagere premie. Gezondheidswetenschappers Erik Schut en Wynand van de Ven vertellen dat dit allemaal mogelijk is als zorgaanbieders zelf een zorgverzekeraar oprichten. “Nú is het moment om hiermee te starten. Het heeft voordelen voor de patiënt en de arts.”
Een ziekenhuis dat een eigen verzekeraar opricht of een verzekeraar die eigen zorgaanbieders in dienst neemt: zorgaanbieders kunnen een eigen zorgverzekeraar oprichten. Dat heet een HMO (health maintenance organization). In andere landen gebeurt dit al en het werkt. Wynand van de Ven, emeritus-hoogleraar zorgverzekeringen, ziet drie grote voordelen: betere zorg, minder onnodige behandelingen en een lagere premie.
Betere zorg
Nu verdienen ziekenhuizen en andere zorgaanbieders geld als mensen ziek zijn. Per behandeling krijgen ze een bedrag. Hoe meer zieken, hoe meer behandelingen en dus meer geld. Dat draait bij een ziekenhuis als zorgverzekeraar (HMO) 180 graden om. De HMO ontvangt alle premies en daarmee een grote pot geld. Ze verdienen juist geld als mensen gezond zijn, want niet behandelen is gratis. Dan kan dat geld in de pot blijven.
Minder onnodige zorg
Volgens de onderzoekers is tussen de 10-20% van alle zorg in Nederland onnodig. Dit kan iemand zijn die toevallig nog 5 fysiobehandelingen over heeft aan het eind van het jaar, tot iemand die onnodig maagremmers slikt. Dat kost een hoop geld. Van de Ven: “Een HMO heeft een stimulans om onnodige zorg te vermijden. Als de zorgaanbieder ook je verzekeraar is, stopt onnodige zorg veel sneller. Het is ook een motief om complicaties tegen te gaan. Een behandeling vanwege complicaties betekent niet extra inkomsten, maar extra kosten voor de organisatie. Veel van de huidige complicaties in de zorg zijn vermijdbaar.
En dus komt er een lagere premie. HMO’s in Israël, Zwitserland en Amerika laten zien dat het goed kan werken.
Lees het hele stuk op de site van de EUR.