Europa én Nederland staan voor grote transities om ons concurrentievermogen op de wereldmarkt te behouden en versterken. Dat blijkt uit het rapport The future of European competitiveness door Mario Draghi. Maar de daarvoor nodige technische innovatie en productiviteit staan op gespannen voet met de Europese belofte van een sociale markteconomie. We hebben een heldere en standvastige missie nodig om te werken vanuit waarden en te zorgen dat geld terecht komt waar het verschil wordt gemaakt. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Een terugblik van de interactieve wetenschapstalkshow ‘Understanding Draghi‘ door Tilburg University.

De sociale markteconomie is een Europese belofte uit het Verdrag van Lissabon. Met de huidige rechtse wind is het moeilijker om die voor elkaar te krijgen. Samen met het publiek kwamen de sprekers van ‘Understanding Draghi’ tot vier conclusies:

  1. Meer samenwerking tussen de publieke en private sectoren is nodig; organiseer samenspraak tussen politiek, bedrijfsleven en wetenschap.
  2. Zorg voor een heldere, eenduidige en standvastige missie voor Europa en werk van daaruit verder; dat is een waardencentrale aanpak.
  3. Industriepolitiek komt terug, maar in een andere vorm. Investeringen moeten gerichter worden ingezet om het gewenste verschil te maken.
  4. Breng in kaart welke competenties nodig zijn en hoe je mensen hiervoor opleidt, met oog op een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt.

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen: “In de Brainport regio vindt hoogstaande technologische innovatie plaats en wordt gewerkt aan verbeteren van sociale gelijkheid en het brede welvaart-perspectief. In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Silicon Valley of Dubai, voorkomen we extreme ongelijkheid en mag niemand achterblijven. Een realtime Draghi-experiment dus: werken aan een worldclass industry in een worldclass society.”

Lees het hele bericht op de site van Tilburg University.

Deel via: