Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen, deels omdat ze sociaal wenselijk gedrag vertonen en hun symptomen maskeren. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken en hoopt zo vrouwen sneller te helpen de juiste steun te vinden.
Eerste tekenen
Bij jonge meisjes met autisme blijven de symptomen vaak lang verborgen. Op de basisschool kunnen zij nog redelijk meekomen, maar bij de overgang naar de middelbare school worden de eerste tekenen zichtbaar. “Ze voelen zich anders dan hun leeftijdsgenoten, die vaak sociaal-emotioneel verder zijn,” legt Groen uit. Autisme kent vele gezichten, maar het kan zich onder andere uiten in moeite met wederkerige gesprekken en het vermijden van oogcontact. Om erbij te horen, proberen meisjes met autisme zich zo ‘normaal’ mogelijk voor te doen. Zo schrijven ze bijvoorbeeld gesprekken van tevoren uit, of richten ze hun blik tussen de ogen van hun gesprekspartner om direct oogcontact te vermijden.
Dit camoufleren van autisme komt vaker voor bij meisjes en vrouwen, aldus Groen, omdat de sociaal-emotionele verwachtingen voor hen hoger liggen. Een belangrijke stap naar een beter leven voor autistische vrouwen is stoppen met camoufleren.
Lees het hele bericht op de site van de RUG.