Een nieuw hulpmiddel op basis van AI kan voorspellen hoe goed pootaardappelen zullen uitgroeien tot aardappelplanten. Biologen van de Universiteit Utrecht bedachten het hulpmiddel, samen met collega’s van de TU Delft en veredelingsbedrijven. Met AI koppelden ze dronebeelden van aardappelvelden aan DNA-gegevens van bacteriën en schimmels die op pootaardappelen voorkomen.

De grote vraag die aardappeltelers, biologen en veredelaars bezighoudt, is waarom de opbrengst van aardappels zo kan verschillen. Onderzoekers vermoeden al langere tijd dat een sleutelrol is weggelegd voor bacteriën en schimmels die op pootaardappelen voorkomen. De samenstelling van die microben zou de groei en robuustheid van de aardappelen voor een belangrijk deel kunnen verbeteren, of juist verslechteren. De onderzoekers bouwden een AI-systeem dat leerde voorspellen hoe goed pootaardappelen groeien. Het model kon dit leren door twee soorten gegevens te combineren: drone-opnames van akkers en genetische gegevens van de microben die op pootaardappelen voorkomen.

“Dit leverde een enorme berg aan gegevens op”, zegt bioloog Yang Song, een van de onderzoekers die het AI-systeem ontwikkelde. “Door deze twee soorten gegevens te combineren in het AI-systeem, ontdekten we patronen die helpen voorspellen welke microben de beste aardappelgroei opleveren.”

Lees het hele artikel op de site van de Universiteit Utrecht.

Drone-opname van een aardappelveld. Beeld: UU
Deel via: