Als de temperaturen dalen, stoppen de stam en de houtachtige wortels van bomen met groeien. Althans, dat was wat iedereen veronderstelde, maar onderzoek door wetenschappers van onder andere de Universiteit Antwerpen heeft aangetoond dat hout onder de grond ook in de winter actief blijft.

Wortels zijn vaak net zo wijdverspreid als de takken en bladeren van de boom. De grote wortels (met een diameter van meer dan 0,2 cm) zijn gemaakt van hout, leven lang en slaan tot een derde van de biomassa van de boom op. Ondanks het belang ervan is de wetenschappelijke kennis over de groei van houtachtige wortels beperkt en grotendeels gebaseerd op veronderstellingen.

Lorène Marchand (UAntwerpen) en haar team testten het idee van de stilstaande groei in de winter. De onderzoekers verzamelden twee jaar lang, van augustus tot maart, elke week wortels en microkernen in de stam van volwassen beuken en berken in bossen rond Brasschaat (in het noorden van België). Ze voerden ook een experiment uit met jonge beuken-, berken-, eiken- en espenbomen (ongeveer 1 meter hoog), gekweekt in potten in Brasschaat, nabij Barcelona (Spanje), en nabij Oslo (Noorwegen), om te beoordelen of dezelfde bevindingen van toepassing waren in zowel het centrum als aan de randen van de Europese gematigde zone. Wat bleek: ook in de winter bleven de wortels groeien.

Matteo Campioli, senior co-auteur van het rapport: “Onze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor bosmodellen, die zich voorheen baseerden op verouderde aannames over wortelgroeipatronen, wat mogelijk leidde tot fouten bij het voorspellen van koolstofopslag en groeidynamiek in bossen.”

Lees het hele artikel op de site van UAntwerpen.

A Doorsnede van een wortel bezien door een microscoop (links), monsters van wortels uit het bos (midden) en onderzocht beukenbos in België (rechts). B Schematische weergave van de houtgroei in wortels en stam bij beuken in september, november en maart; gele en oranje kleuren geven groeiende cellen aan (Marchand et al. 2025).
Deel via: