Apotheker Koen Deserranno wil farmacogenetica dit jaar op de kaart zetten in België. Die innovatieve tak in de wetenschap gaat na hoe het DNA van een patiënt de werking van een geneesmiddel beïnvloedt. Farmacogenetica heeft alles in zich om de gezondheidszorg te transformeren: minder bijwerkingen, effectievere behandelingen en écht persoonlijke zorg. Stappen we al in 2025 met een DNA-paspoort de apotheek binnen?

“In Nederland bijvoorbeeld wordt farmacogenetica al vaker toegepast. Sommige patiënten hebben er een DNA-kaart bij zich waardoor artsen en apothekers hun medicatie nauwkeurig kunnen afstemmen op hun genetisch profiel.” De Nederlandse apothekersorganisatie ondersteunt dit met een uitgebreide kennisbank. “Waarom zouden we in België achterblijven?”

Vooral op het gebied van veelgebruikte medicijnen in Europa kan farmacogenetica een verschil maken. “Denk maar aan bloedverdunners, antidepressiva en pijnstillers. Van deze geneesmiddelen  is al bekend dat de werking en mogelijke bijwerkingen sterk kunnen variëren van persoon tot persoon, door verschillen in ons DNA.”

Momenteel baseren zorgverleners zich vooral op gewicht, leefgewoonten en leeftijd, terwijl farmacogenetica de resultaten sterk kan verbeteren. “De impact is indrukwekkend,” zegt Deserranno. “In een recente studie daalde het aantal bijwerkingen met 30% wanneer artsen rekening hielden met het DNA van de patiënt.” 

Lees het hele bericht op de site van Durfdenken van de UGent. Zie ook dit bericht uit 2015 van Erasmus MC.

Beeld: Erasmus MC
Deel via: