Diep verscholen in de aardmantel liggen twee reusachtige ‘eilanden’ ter grootte van een continent. Uit Utrechts onderzoek blijkt niet alleen dat deze gebieden warmer moeten zijn dan het hen omringende kerkhof van koude afgezonken aardplaten, maar dat ze ook oeroud zijn: minstens een half miljard jaar, misschien nog wel veel ouder. Die waarnemingen stroken niet met het idee van een goed gemengde, kolkende aardmantel, een theorie waar steeds meer vraagtekens bij worden geplaatst. Arwen Deuss, seismoloog en hoogleraar Structuur en samenstelling van de diepe Aarde aan de Universiteit Utrecht: “Er is minder stroming in de aardmantel dan we denken.”

“De eilanden liggen op de grens tussen de kern en de mantel, zoveel wisten we wel. En we zagen dat seismische golven daar langzaam gaan.” Aardwetenschappers spreken daarom van ‘large low-seismic-velocity provinces’, oftewel grote geologische gebieden met een lage seismische snelheid – LLSVP’s in het jargon. Deuss en collega-seismoloog Sujania Talavera-Soza waren benieuwd wat ze nog meer over die regio’s konden ontdekken. “Wij hebben daar nieuwe informatie aan toegevoegd, de zogeheten ‘demping’ van golven, dat wil zeggen hoeveel energie golven kwijtraken wanneer ze door de aarde heen reizen. We hebben hiervoor niet alleen gekeken naar hoe vals de tonen klinken, maar ook naar hun geluidsvolume.”

Lees voor de oplossing van het raadsel het hele bericht op de site van de Universiteit Utrecht.

Locatie van de LLSVP's en een schematische weergave van de doorsnede van de Aarde, met voor beide de snelheid en demping van de seismische golven. Beeld: UU.
Deel via: