Ambitieus project Universiteit Leuven: “Zelfs voor complexe onderzoeksresultaten en ingewikkelde maatschappelijke uitdagingen kan je een taal vinden die voor iedereen leesbaar is.” Naar aanleiding van 600 jaar universiteit zetten beeldend kunstenaars en dichters hun tanden in de grote vraagstukken van onze tijd, geïnspireerd door gesprekken met onderzoekers. Het resultaat – een nieuw kunst- en poëzieparcours dwars door Leuven en Heverlee – toont een wetenschap die, volgens de universiteit, ‘bescheiden én ambitieus’ is.
“Het grootste kunstwerk van de route werd eerder al voorgesteld: Dwaaltuin van het duo Gijs Van Vaerenbergh is een open doolhof dat langzaamaan ‘ingekleurd’ zal raken met klimplanten. Het werk maakt tastbaar hoe dwalen hoort bij het zoeken naar oplossingen.”
“De overkoepelende titel – And So, Change Comes in Waves – geeft weer dat wetenschap een voortstuwende kracht is, maar ook dat ze op haar beurt beïnvloed wordt door noden, angsten en veranderingen in de samenleving”, zegt curator Heidi Ballet . “En als verworven kennis in de samenleving terechtkomt, hebben bijvoorbeeld de politiek en het maatschappelijk klimaat een impact op de toepassing ervan. Je kan nooit helemáál voorspellen waar een golf zal landen.”
“Een thema dat de andere overkoepelt is ‘Poetics of Not-Knowing’: het erkent dat we nog veel kennis missen en onderzoekt hoe we omgaan met problemen die steeds complexer lijken te worden. “Elke wetenschapper botst met zijn onderzoek weleens op grenzen”, zegt Symons. “Dat hoeft niet alleen een moment van ‘onttovering’ te zijn. Je kan ook poëzie en verwondering vinden in het besef dat we geen halfgoden zijn die alles zomaar kunnen becijferen en controleren. Dat idee zit ook in het werk van de Pools-Duitse kunstenares Alicja Kwade: zij zegt dat haar werk begint waar ze stopt met begrijpen.”
Rijke ideeën te over op de site van de KU Leuven. Of: Meer info over de kunst- en wetenschapsroute.
