Katalysatoren zijn de ‘werkpaarden’ van onze chemische industrie: ze zetten laagwaardige chemische moleculen, zoals broeikasgassen, om in duurzame producten, zoals hernieuwbare brandstoffen of plastics, die essentieel zijn in ons dagelijks leven.

Op een katalysator zitten nanodeeltjes vast. Omdat de chemische reactie plaatsvindt óp de nanodeeltjes, bepaalt de lokale temperatuur van deze nanodeeltjes hoe goed de katalysator werkt. Tot op heden was het zeer uitdagend om hun temperatuur te meten. Een team van UGent-onderzoekers is er nu in geslaagd om tijdens chemische reacties de temperatuur van deze nanodeeltjes in kaart te brengen. Daarvoor ontwikkelden de onderzoekers van de faculteit Wetenschappen, in samenwerking met de faculteit Ingenieurswetenschappen, een methode die gebruik maakt van X-stralen.

Met behulp van hun nieuwe methode zagen de onderzoekers dat de temperatuur van de nanodeeltjes verandert tijdens chemische reactie, tot wel 100°C. De temperatuur van de nanodeeltjes is van essentieel belang: als de katalysator ‘koorts’ heeft, kan zijn prestatie potentieel sterk veranderen.

Bericht op de site van UGent.

Beeld: UGent
Deel via: