“Uit een recente studie van WUR blijkt dat de impact van klimaatverandering op de landbouw alleen maar groter zal worden. We zullen dus goed moeten kijken wat er nog op welke plek mogelijk is. Het aantal geschikte locaties voor de huidige teelt van gewassen zal steeds minder worden en teelten zullen moeten worden verplaatst. Dat gebeurt ook al. Door verzilting verschuift bijvoorbeeld de uienteelt van West- naar Oost-Nederland.”
Emma Knol, onderzoeker Klimaat & Bedrijf bij Wageningen University & Research (WUR), werkt aan een tool die de impact van klimaatverandering voor boeren op bedrijfsniveau inzichtelijk maakt en laat zien welke maatregelen kunnen helpen om ook in de toekomst landbouw te kunnen bedrijven: “Een boer vult het aantal hectare land en het type gewassen in, waarna de tool laat zien wat de financiële gevolgen zijn als je geen maatregelen neemt. Achter deze berekening zitten economische en klimatologische modellen. De test is in eerste instantie vooral bedoeld om de urgentie van klimaatverandering te laten zien. Vervolgens verschijnt er een factsheet met mogelijke maatregelen die je kunt nemen, zoals wateropslag rondom de percelen, inzet van technieken als precisieberegening of de teelt van andere, meer klimaatrobuuste gewassen.”
Door toenemende weersextremen gaat het klimaat in Nederland steeds meer lijken op dat in Zuid-Europese landen, zegt Knol. “In bijvoorbeeld Spanje en Zuid-Frankrijk zijn boeren al gewend aan langdurige periodes van droogte. Daar kunnen andere landen van leren. In het Europese project Climate Farm Demo proberen we kennis en ervaringen te delen. Aan het project doen zo’n 1500 bedrijven mee, waaronder 60 uit Nederland.”
Lees het hele bericht op de site van de WUR.
