Sebastian Köhler, hoogleraar Neuroepidemiologie aan de Universiteit Maastricht, onderzoekt hoe dementie kan worden voorkomen en adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie op dit gebied. Hij vertelt hoe hij een zo groot mogelijk publiek bewust probeert te maken van de ziekte en waarom de UM een wereldspeler is op het gebied van risicopreventie.
In Nederland lijden ongeveer 300.000 mensen aan dementie, een aantal dat in 2050 zal zijn verdubbeld. “Als samenleving zijn we hier niet op voorbereid. We hebben niet de faciliteiten om voor al die mensen te zorgen en als gevolg van demografische veranderingen zullen er minder mantelzorgers beschikbaar zijn. We moeten nú in actie komen.” Hij schrijft de hogere prevalentie toe aan de langere levensduur. “Leeftijd is de grootste risicofactor.”
Köhler is medevoorzitter van de Guideline Development Group, die de WHO-richtlijnen voor risicovermindering van cognitieve achteruitgang en dementie herziet. De UM heeft een van ’s werelds grootste onderzoeksgroepen op het gebied van risicoreductie van dementie
Lees het hele interview op de site van de UM.
