Nienke Bosschaart, universitair hoofddocent Biomedische Fotonische Beeldvorming bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de UTwente, doet onderzoek naar borstvoeding. Samen met collega’s ontwikkelt ze nieuwe methoden om in de melk en de borst te kijken.
In sommige gevallen heeft de moeder te weinig melk en kan de oorzaak van het probleem in de borst kan liggen. “Dan heb je methodes nodig om te kunnen meten. Is er voldoende klierweefsel om melk aan te maken? Komt er voldoende bloed bij het klierweefsel om alle ingrediënten voor de melk aan te leveren? En lukt het om die melk ook over te dragen naar het kindje? Die vragen kunnen we op dit moment nog niet goed beantwoorden.”
De onderzoekers tasten nog in het duister vanwege het gebrek aan goede meettechnieken. Daarom willen Bosschaart en haar team verschillende nieuwe technieken ontwikkelen. Bosschaart: “We ontwikkelen een optische methode: een scanner op basis van licht, die over de borst heen kan worden bewogen. Het voordeel van licht is dat het veilig is en je het makkelijk toe kan passen. Met die techniek zijn we gevoelig voor een aantal dingen, zoals de hoeveelheid klierweefsel, de toevoer van melkingrediënten via het bloed en de toeschietreflex – de reflex die ervoor zorgt dat er melk naar buiten stroomt uit de borst.” Bosschaart en haar team zijn die techniek nu aan het testen. Ze gebruiken daarnaast MRI om borstvoeding te onderzoeken. Zo onderzoeken ze met zowel nieuwe als bekende technieken wat er voor, tijdens en na een borstvoeding in de borst gebeurt. Ook onderzoeken ze de melk zelf.
Lees het hele verhaal op de site van de UTwente, ook vanwege de prijs voor goede wetenschapscommunicatie die ze kregen.
