Drie Italiaanse economen schreven een artikel over het Amerikaanse digitale-militaire-industriële complex in Intereconomics
Review of European Economic Policy.
“Grote digitale platforms – Meta (Facebook), Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) en Apple, de zogenaamde Big Tech bedrijven, die worden vergeleken met Chinese tegenhangers als Alibaba, JD of Tencent – domineren de wereldeconomie. Hun marktkapitalisatie overtreft het bbp van grote economieën zoals Duitsland of Japan. Ze hebben een aanzienlijk aandeel in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en patenten met betrekking tot baanbrekende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), in handen. Deze cijfers weerspiegelen een ongekende concentratie van techno-economische macht, met grote gevolgen voor de inkomensverdeling, de toegang tot kennis en innovatie, de fragmentatie en precarisering van arbeid, en ook voor de toenemende geopolitieke spanningen.
Aan de basis van deze macht ligt de controle over kennis, infrastructuur (bijv. datacenters, onderzeese kabels) en vooral technologieën voor tweeërlei gebruik – d.w.z. cloud, AI en nieuwe satellietnavigatie- en communicatiesystemen – die essentieel zijn in zowel de civiele als de militaire sfeer. Het is dan ook geen verrassing dat Big Techbedrijven nu hoofdrolspelers zijn in de botsing tussen de twee “digitaal-militair-industriële complexen” – China en de Verenigde Staten – die strijden om de wereldwijde hegemonie. Dit draagt bij aan het vervagen van de grenzen tussen staat en onderneming, nog meer dan wat in de tweede helft van de twintigste eeuw werd waargenomen met de opkomst van transnationale ondernemingen. De alomtegenwoordige rol van Elon Musk binnen de nieuwe Trump-regering of de loyaliteit van de andere Big Tech CEO’s tijdens de beëdigingsceremonie ondersteunen in dit opzicht de hypothese van een strategische convergentie van belangen.”
Lees het originele artikel, met de literatuurverwijzingen, hier. Het artikel werd opgenomen in de onvolprezen The Syllabus van Evgeny Morozov.
