Een team wetenschappers en studenten van de TU Delft is wereldkampioen geworden op de A2RL Drone Championship in Abu Dhabi – een internationale race die de grenzen van fysieke kunstmatige intelligentie opzoekt. Teams werden uitgedaagd om volledig autonoom te vliegen met drones die slechts één camera gebruiken. De drone van de TU Delft nam het op tegen 13 autonome drones en zelfs menselijke drone-racekampioenen, waarbij innovatieve methoden werden gebruikt om neurale netwerken te trainen voor snelle, optimale dronebesturing. De opgedane kennis over efficiënte en robuuste AI zal bijdragen aan vele robotica-toepassingen, van drones tot zelfrijdende auto’s en mensachtige robots.
Voor het eerst heeft een drone menselijke piloten verslagen in een internationale drone-racewedstrijd – een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van AI.
Een van de belangrijkste nieuwe elementen van de AI van de drone is het gebruik van een diep neuraal netwerk dat geen besturingscommando’s naar een traditionele menselijke controller stuurt, maar rechtstreeks naar de motoren. Deze netwerken zijn oorspronkelijk ontwikkeld door het Advanced Concepts Team van de European Space Agency (ESA) onder de naam “Guidance and Control Nets”. Traditionele, door mensen ontworpen algoritmen voor optimale besturing waren rekenkundig zo duur dat ze nooit zouden kunnen werken aan boord van systemen met beperkte middelen, zoals drones of satellieten. ESA ontdekte dat diepe neurale netwerken de resultaten van traditionele algoritmen konden nabootsen, terwijl ze ordes van grootte minder verwerkingstijd nodig hadden. Omdat het moeilijk was om te testen of de netwerken goed zouden presteren op echte hardware in de ruimte, werd een samenwerking aangegaan met het MAVLab van de TU Delft.
Lees het hele verhaal op de site van de TU Delft. Bekijk er ook de video van de wedstrijd.
