Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Professor Sebastiaan De Schepper (VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie) vermoedt dat bij bepaalde patiëntengroepen de eerste tekenen van de ziekte zichtbaar zijn in de darmen, meer bepaald in de ‘stofzuigers’ van onze darmwand. Met een Odysseusbeurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), goed voor bijna 1 miljoen euro, krijgt hij de komende 5 jaar de kans om dat spoor verder te onderzoeken.
De Schepper kijkt naar de darmen. “De oorzaak van Parkinson is nog niet bekend, maar we weten wel dat het eiwit alfasynucleïne een hoofdrol speelt. Bij patiënten zien we namelijk dat dit eiwit zich op een abnormale manier begint op te stapelen. Die klonters zorgen er uiteindelijk voor dat de zenuwcellen afsterven.”
Datzelfde eiwit komt ook in de darmen voor. “Net zoals in de hersenen kan het daar beginnen samenklonteren, mogelijk al decennia vóór de eerste motorische symptomen. Veel parkinsonpatiënten kampen al jaren voor hun diagnose met darmklachten, vooral constipatie. Bij ongeveer de helft van alle ziektegevallen begint de ziekte mogelijk in het enterische zenuwstelsel, het complexe netwerk van zenuwen in de darmen, waarna het overslaat op het hersenzenuwstelsel. Bij de andere helft van de patiënten begint de aftakeling meteen in het brein.”
Lees het hele bericht op de site van de UAntwerpen.
