George Steiner zei dat Europa ontstaan was in koffiehuizen. De literaire salons in Frankrijk waren de broedkamer voor ideeën in de Verlichting. De Royal Society begon als een reeks bijeenkomsten waar ideeën werden uitgewisseld. Onze kranten vervullen die functie deels, de KVAB en de KNAW, de jonge Academies, wat tijdschriften en instituties in Nederland en Vlaanderen. Om die ideeënuitwisseling te stimuleren, start ‘de Salon’.

Wat houdt wetenschappers bezig? Welke vragen stellen zij zichzelf en anderen? Welke vragen hebben filosofen, kunstenaars, beleidmakers? Wat zijn de grenzen van ons kennen?

René Kemp trapt af, met een historische beschouwing over economie en duurzaamheid. Aan het schrijven zijn de wiskundige Sandjai Bhulai, de psychologe Naomi de Ruiter, klimaatactivist Werner Schouten, computationeel biologe Kirsten ten Tusscher en de chief scientist van Shell, Dirk Smit.

De Salon staat open voor intellectueel debat, reflectie, beschouwing – niet voor politiek, puur activisme, zelfpromotie en reclame. Uitwisseling van ideeën staat centraal.

Deel via: