Wil van der Aalst, hoogleraar Process and Data Science, bespreekt het door hem geïnitieerde vakgebied van de Process mining. Hij heeft het over Valorisatie, Erkennen en Waarderen, Open source, wetenschap als topsport, en ‘Pizza time!’
Process mining stelt organisaties in staat voortdurend ‘röntgenfoto’s’ van operationele processen te maken om de belangrijkste knelpunten en afwijkingen op te sporen. Wat begon als een onderzoekproject aan de Technische Universiteit Eindhoven eind jaren negentig is uitgegroeid tot een nieuwe categorie van softwaretools. Op dit moment zijn er meer dan veertig leveranciers van process-mining tools. Celonis is een van deze leveranciers en de hoogst gewaardeerde startup in Duitsland (€13 miljard). Wil van der Aalst is de ‘Chief Scientist’ van Celonis en is verantwoordelijk voor veel van de wetenschappelijk doorbraken op dit gebied in de laatste 25 jaar.
Tegen deze achtergrond spreekt hij over valorisatie en het wetenschapsbedrijf. Hij zet vraagtekens bij de ‘Erkennen en Waarderen’-discussies in Nederland. In zijn ogen is wetenschap topsport en is effectieve valorisatie juist vaak het resultaat van focus op een specifiek onderwerp. Hij is ook kritisch over Europese regelgeving rondom IT (bijvoorbeeld de GDPR en AI Act). Google domineert de zoekmachine-industrie met een marktaandeel van 90%. WhatsApp, Facebook, Amazon, enz. hebben een vergelijkbare dominantie. Regelgeving maakt het voor kleinere Europese bedrijven lastig terwijl de grote monopolies blijven bestaan. Investeringen focussen zich op toepassingen (de ‘pizza-toppings’) in plaats van basistechnologieën (de ‘pizzabodem’). Daarom plaats hij kritische kanttekeningen bij de huidige ontwikkelingen op het gebied van wetenschapsbeleid.